Temabaseret feedback egner sig godt til at arbejde med feedback i teams. I Feedbackinstituttet har vi udviklet og forfinet en måde at arbejde med temabaseret feedback på. Metoden er både er let at gå til og meget effektiv. En workshop med temabaseret feedback foregår altid meget respektfuldt.

Alle slags emner kan komme bordet. Lige fra forstyrrelser i storrumskontoret, måden vi taler sammen på til faglig sparring eller tværfagligt samarbejde.

Det bliver konkret

I workshops med Temabaseret feedback begynder vi med det overordnede tema. Temaerne vælges og prioriteres af gruppen: Hvad er mest væsentligt. Fra temaet arbejder vi os ned i de mere konkrete pointer og leveregler – og videre ned i de meget konkrete eksempler på situationer.

Temabaseret feedback løsner op for mange samtaler, der kan være svære at tage. Alle bliver hørt. Efter workshoppen oplever de fleste grupper, at det er lettere at tale om de emner, som før var vanskelige at give feedback på.

Temabaseret feedback egner sig bland andet til:
  • Faglig sparring
  • Konfliktskyhed eller berøringsangst
  • Uoverensstemmelser
  • Tværfagligt samarbejde
  • Grupper med meget forskellige personligheder
  • Kreative grupper

Vi tilpasser workshops til antal, tidsramme og formål.

Hvorfor virker det?

Temabaseret feedback fokuserer i første omgang på sagen, temaet. De personlige relationer og eventuelle uoverensstemmelser bliver sat til side. I stedet taler vi overordnet om de pointer vi hver især mener er vigtige under det valgte tema.

Når alle pointer er hørt og diskuteret, kan vi teste dem på konkrete episoder og situationer: Hvordan kan man give og modtage feedback i disse situationer?

Workshop med temabaseret feedback – et eksempel

Et typisk tema er ‘forstyrrelser’. Mange arbejder i storrumskontorer og det giver somme tider forstyrrelser. Hvordan siger man det til sine kolleger, hvis de står og holder et spontant møde lige op ad ens skrivebord? Først tager gruppen en runde: Hvad mener hver især er vigtige pointer, når vi taler om forstyrrelser?

For nogen er det vigtigt at kunne holde et spontant møde og at man selvfølgelig altid bare kan sige, hvis det forstyrrer. For en anden er det svært at sige “I forstyrrer” uden at lyde vred, o.s.v.

Til sidst kan man eventuelt tage en konkret situation op og øve sig på den.

Læs mere om feedback i teams her.

Læs om andre redskaber og metoder her.

Feedbackinstituttet har udviklet flere redskaber til udvikling af samarbejde. Læs om 7 Teamplayers.

Kontakt os for at høre mere.